Vols saber que es el Touch i com es juga?
Ets noi o noia, gran o jove, alt o baix…?
No importa, aquest es el teu esport.
A grans trets es una variant del Rugby en la que no hi han placatges ni melés, per tant sense un fort contacte físic de xoc que permet jugar amb equips mixtes de nois i noies.
A continuació tens una explicació detallada en Català i Castellà, però no deixis de visitar la nostra secció Multimedia on trobaràs un article de LaVanguardia molt gràfic i dues entrevistes on membres de Touch Barcelona expliquen les particularitats d’aquest esport tant divertit.
El Touch és una modalitat de Rugby sense contacte. No hi ha melés, ni xuts i no es pot placar a l’adversari. És un joc que requereix velocitat, agilitat i coordinació d’equip i que manté això sí, l’esperit social i el fair-play per damunt de tot, dos valors essencials del Rugby.
El Touch és un joc que es pot practicar a tots els nivells, des del nivell familiar, amb els amics, a nivell d’oci i esbarjo fins al nivell d’alta competició. És un joc mixt. Hi poden participar tant nois com noies, de totes les edats.
Tot i que existeixen varies modalitats de Rugby sense contacte, les normes regulades per la Federació Internacional de Touch, organisme que promou el joc a nivell mundial, són les més usades tant a nivell de competició com d’esbarjo.
Tot i així, es pot acordar abans de començar un partit, de fer alguna variació en quant a la mida del camp, el nombre de jugadors o el temps de joc, si les circumstàncies ho justifiquen.
Abans de començar
Per jugar a Touch cal una pilota de Rugby de mida 4 i un terreny de joc d’uns 70 x 50 metres, és a dir, una de les meitats d’un camp de Rugby, però jugat de través.
Els dos equips enfrontats consten de sis (6) jugadors al terreny de joc en tot moment i haurien de disposar de com a mínim 2 jugadors de reserva.
Per realitzar els canvis no caldrà aturar el joc. El jugador que surt del terreny de joc s’ha de dirigir a la meitat del terreny, on l’espera el jugador que entra. És aconsellable però, realitzar els canvis quan es tingui la possessió de la pilota, doncs si és en defensa l’equip atacant tindrà superioritat numèrica.
Objectiu del joc
L’objectiu del joc, al igual que al Rugby, és dipositar la pilota, tot pressionant-la a terra de forma control·lada, a la zona de marca. D’això se’n diu assaig i val un punt. No hi ha xut de transformació posterior a l’assaig, com al Rugby.
Manera de jugar
Els jugadors que tenen la pilota, els atacants, poden correr cap endavant i passar-se la pilota entre ells, però sempre cap enrere. Al igual que en el Rugby, les passades endavant no estan permeses.
L’equip que no te la pilota, la defensa, ha d’intentar que els rivals no puntuïn i per això cal que aturin els atacants. Amb un simple toc a la pilota o a qualsevol part del cos de l’atacant n’hi ha prou per aturar la jugada dels atacants.
Si després de sis tocats, l’atac no ha aconseguit puntuar, la pilota canvia de possessió i la defensa passa a ser l’atac i viceversa.
El toc
Per fer un toc, el defensor ha d’usar la mínima força. No s’hi val donar cops forts. Un jugador atacant també pot provocar un toc i és igual com si el defensor l’hagués tocat.
Després d’un tocat, l’atacant ha de plantar la pilota a terra, allà on ha estat tocat i fer-la rodar entre les cames -d’això se’n diu Roll Ball- perqué un company, que actua de mig d’obertura o Dummy-Half inicii una nova jugada. El jugador deixa de ser Dummy-Half en el moment en que passa la pilota.
També, després d’un tocat, tota la defensa ha de recul·lar cinc metres. Si no ho fan els defenses són en fora de joc i els tocats que facin no valen.
Dummy Half
Hi ha algunes restriccions sobre el jugador que actua de Dummy Half:
-
Si un defensa aconsegueix tocar el Dummy-Half, l’atac perd la possessió de la pilota.
-
El Dummy Half no pot marcar punts. Ha de passar-la a un company per que aquest marqui.
Inici del joc i reinici després d’una falta
El joc s’inicia des del mig del camp, amb un tap, que és un petit cop amb el peu. També després de cada assaig. Quan s’inicia el joc la defensa s’ha de situar a 10 metres de l’atac.
El Touch es una modalidad de Rugby sin. No hay melés, ni puntapiés y no se puede placar al adversario. Es un juego que requiere velocidad, agilidad y coordinación de equipo y que mantiene, eso sí, el espiritu social i el fair-play por encima de todo, dos valores esenciales del Rugby.
El Touch es un juego que se puede practicar a todos los niveles, desde el nivel familiar, con los amigos, a nivel de ocio i recreo hasta al nivel de alta competición. Es un juego mixto. Pueden participar tanto chicos como chicas, de todas las edades.
Aunque existen varias modalidades de Rugby sin contact, las normas reguladas por la Federación Internacional de Touch, organismo que promueve el juego a nivel mundial, son las más usadas tanto a nivel de competición como de recreo.
Aun así, se puede acordar antes de empezar un partido, hacer alguna variación en cuanto al tamaño del campo, el número de jugadores o el tiempo de juego, si las circunstancias lo justifican.
Anetes de empezar
Para jugar a Touch se necesita una pelota de Rugby de tamaño 4 y un terreno de juego de unos 70 x 50 metros, es decir, una de las mitades de un campo de Rugby, pero usado al través.
Los dos equipos confrontados constan de seis jugadores en el terreno de juego en todo momento y tendrian que disponer de como minimo 2 jugadores de reserva.
Para realizar los cambios no se tendrá que parar el juego. El jugador que sale del terreno de juego debe dirigir-se a la mitad del campo, donde le espera el jugador que entra. Es aconsejable pero, realizar los cambios cuando se tenga la posesión de la pelota, pues si es en defensa el equipo atancante tendrá superoridad numérica.
Objetivo del juego
El objetivo del juego, al igual que en el Rugby, es depositar la pelota, presionandola en el suelo de forma controlada, en la zona de marca. A esto se le llama ensayo i vale un punto. No hay puntapié de transformación, como en el Rugby.
Manera de jugar
Los jugadores que tienen la pelota, los atacantes, pueden correr hacia delante i pasarse la pelota entre ellos, pero siempre hacia atrás. Al igual que en el Rugby, los pases hacia delante no estan permitidos.
El equipo que no tiene la pelota, la defensa, ha de intentar que los rivales no puntuen i para eso han de parar a los atacantes. Un simple toque en la pelota o en cualquier parte del cuerpo del atacante es suficiente para parar la jugada de los atacantes.
Si despues de seis tocados, el ataque no ha conseguido puntuar, la pelota cambia de posesión i la defensa pasa a ser el ataque y viceversa.
El toque
Per realizar un toque, el defensor ha de usar la minima fuerza. No se pueden dar golpes fuertes. Un jugador atacante también puede provocar un toque i es igual como si el defensor lo hubiera tocado a él.
Después de un tocado, el atacanta ha de plantar la pelota en el suelo, allí donde ha sido tocado y hacerla rodar entre las piernas -a eso se le llama Roll Ball- para que un compañero, que actua de medio de apertura o Dummy-Half inicie una nueva jugada. El jugador deja de ser Dummy-Half en el momento en que pasa la pilota.
También, después de un tocado, toda la defensa debe retroceder cinco metros. Si no lo hace los defensas estan en fuera de juego y los toques que hagan no valen.
Dummy Half
Hay algunas restricciones sobre el jugador que actua de Dummy Half:
-
Si un defensa consigue tocar al Dummy-Half, el ataque pierde la posesión de la pelota.
-
El Dummy Half no puede marcar puntos. Debe pasar la pelota a un compañero para que este marque.
Inicio del juego y reinicio después de una falta
El juego se inicia desde el medio del campo, con un tap, que es un pequeño golpe con el pie. También después de cada ensayo. Cuando se inicia el juego la defensa se debe de situar a 10 metres del ataque.
You must be logged in to post a comment.